Familiegedoe

Tja, toen was er gedoe in de familie. Wat nu?

Je vrienden kun je kiezen, je familie krijg je cadeau. 
Sommige mensen hebben last van familiegedoe. Een paar voorbeelden:
– Steeds (dezelfde) discussies
– Je niet gehoord voelen
– Het gevoel hebben dat je je op een andere manier moet voordoen

Soms kun je veel last hebben van zo’n situatie maar niet weten hoe je het kunt oplossen.

 

Zo willen we familiegedoe niet oplossen... 😉Maar hoe dan wel?

Aan de slag met familiegedoe
Een mooie methode om met familiegedoe aan de slag te gaan is door een familieopstelling te doen. Hiermee krijg je inzicht in de verhoudingen binnen het gezin. Wie heeft welke positie ten opzichte van elkaar en wat doet dat met jou? 
Wat ik handig vind aan de methode familieopstellingen is dat het gaat om het voelen wat het met je doet. Veel mensen proberen alles op te lossen met hun hoofd, soms blijf je dan in hetzelfde cirkeltje draaien en kom je niet vooruit.

Bij een familieopstelling kun je zien wat er in een familie speelt. Daarbij kun je ontdekken of jij wel op jouw plek staat in het gezin. Of gedraag jij je als een moeder/vader voor een van jouw ouders? Heb je onbewust patronen van jouw ouders overgenomen die je nu belemmeren? Of ontbreekt de verbinding tussen jou en (een deel van) het gezin? En wat heb jij nodig om dingen te laten veranderen?

Mocht je meer willen weten over familieopstellingen dan kan ik je daar telefonisch wat meer over vertellen. De naam familieopstellingen is trouwens een beetje verwarrend. Je kunt namelijk ook allerlei andere dingen opstellen, zoals relaties met vriend(en), werkproblemen en thema’s zoals onzekerheid/eenzaamheid/perfectionisme.

Door familieopstellingen heb ik veel over mezelf geleerd binnen mijn ouderlijk gezin. Omdat ik een jongere broer heb met autisme heb ik mezelf vroeger weggecijferd.
Inmiddels kan ik doorzien waarom dingen vroeger op een bepaalde manier liepen en wat mijn rol daarin was. Het heeft de relatie met mijn ouders in positieve zin veranderd.

Eline van der Wal

Gratis aanbod 
Als je meer wilt ontdekken over de dynamiek in families kun je het boek “De fontein” van Els van Steijn lezen. De meeste bibliotheken lenen het boek uit. Een andere optie is om het boek voor jezelf te kopen zodat je het op je gemak kunt lezen.

Samen aan de slag?
Als je een keer samen wilt kijken naar het familiegedoe waar je tegenaan loopt kunnen we een afspraak maken voor een familieopstelling. Een afspraak duurt ongeveer 1,5 uur en kost € 110,-