Familie-
opstelling /
Systemisch werk

Een familieopstelling is bruikbaar voor allerlei thema's

Een familieopstelling, oftewel systemisch werk, is een methode waarmee je inzicht kunt krijgen in een vraag/probleem/situatie waar je tegenaan loopt. Met een familieopstelling maak je de verbanden tussen dingen inzichtelijk. Dat kan over van alles gaan: over mensen in je omgeving, emoties (zoals ontevredenheid of angst), relaties, werk, lichamelijke problemen, enz.. 

Wat kun je verwachten?


Als je nog nooit een familieopstelling hebt gedaan kan het klinken als iets vreemds. Hoe kun je nu met representanten, vloerankers of voorwerpen inzicht krijgen in jouw vraag? Om je een beter beeld te geven zal ik schetsen hoe een familieopstelling verloopt. In dit voorbeeld ben ik ervan uitgegaan dat de familieopstelling 1-op-1 wordt gedaan met behulp van vloerankers. Een vloeranker is een matje dat je op de grond legt en een persoon, thema of iets anders representeert.

Stap 1

Vraag stelling

We beginnen met het bespreken van jouw vraagstelling. Waar zou jij inzicht in willen krijgen? Dit vormt de basis van de opstelling die wordt gedaan.

Stap 2

Plek toewijzen

Om tot het antwoord op je vraag te komen gaan we het visueel maken. Dit kan bijvoorbeeld door een vloeranker neer te leggen voor jou zelf en voor andere personen/thema’s. Vaak geeft dit direct inzicht. Waarom liggen de vloerankers zo t.o.v. elkaar?

Stap 3

Ervaren wat er staat

Wat doet het met je dat je dit zo hebt neergelegd? Is het herkenbaar? Zijn er dingen die je anders zou willen?
Als we met vloerankers werken kan ik je vragen om te kijken hoe het is om op een andere positie te staan, bijvoorbeeld op de plek van een andere persoon.

 

Stap 4

Interventies

Voorbeelden van interventies zijn:

  • het verplaatsen van vloerankers
  • het uitspreken van bepaalde zinnen
  • het teruggeven van thema’s (bijv. aan een ouder) 
  • de ideaalsituatie laten zien

Als de opstelling klaar is heb je inzicht gekregen in jouw vraagstuk. Het mooie van een opstelling is dat het vaak de blinde vlek zichtbaar maakt.

Ik vind familieopstellingen een prachtige tool. Het maakt inzichtelijk wat er nu speelt. Van daaruit kun je vervolgstappen zetten waardoor je minder "last" krijgt van het thema waar de opstelling over gaat.

Eline van der Wal

Praktisch
Ik begeleid mensen in 1-op-1 opstellingen. Ik werk daarbij met vloerankers of poppetjes.
Een opstelling kost € 110,- en kan bij mij op locatie worden gedaan of bij jou thuis. Een opstelling duurt (incl. voor- en nagesprek) ongeveer 1,5 uur.