Organisatie-
opstelling

Inzicht krijgen in problemen in de dynamiek van een organisatie

Organisaties zijn systemen, iedereen heeft zijn plaats in het systeem. Dit wordt vooral duidelijk gemaakt als je kijkt naar het organogram. Daarin is precies te zien wie wat doet. Het is een soort ideaalsituatie die wordt getoond. Maar wat nu als de werkelijkheid anders ligt? De werkelijke hiërarchie van een organisatie komt bijvoorbeeld niet altijd overeen met een organogram. 
Met behulp van een organisatieopstelling kun je inzicht krijgen in de werkelijke situatie in een bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe teams zich ten opzichte van elkaar verhouden, welke problematiek er onder de oppervlakte speelt en welke krachtenvelden er spelen in de organisatie of in de relatie met andere organisaties.

Voorbeelden van onderwerpen waarover een organisatieopstelling kan worden gedaan

01.

Verhoudingen binnen een team

Hoe zijn de verhoudingen binnen het team? Neemt iedereen de juiste plek in? Zijn er mensen die niet worden geaccepteerd?

02.

Krachtenvelden binnen de organisatie

Hoe liggen de machtsverhoudingen binnen de organisatie? Komt dat overeen met het organogram? Is er een sprake van een eilandjescultuur?

03.

Relatie met de omgeving

Hoe is de relatie tussen het bedrijf en de omgeving? Versterken partijen elkaar? Of zijn er juist tegengestelde belangen? 

04.

Waarom werkt het niet?

Wat nu als nieuw beleid niet goed uitpakt? Waar zit het probleem waardoor iets niet van de grond komt?

05.

Gebeurtenissen uit het verleden

Soms lijkt het alsof een gebeurtenis uit het verleden nog steeds effect heeft op de organisatie. Met een opstelling kun je inzichtelijk maken welk effect dit is.

06.

Loopbaan

Op welke plek zou deze persoon het beste tot zijn recht komen? Of andersom: welke kandidaat past het beste bij deze organisatie?

Bij bedrijven spelen er vaak thema's onder de oppervlakte. Dingen die niet worden uitgesproken. Het kan een negatief effect hebben op de bedrijfscultuur. Met een organisatieopstelling kun je dit zichtbaar maken.

Wat kun je verwachten?


Als je nog nooit een organisatieopstelling of familieopstelling hebt gedaan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt hoe dit werkt. Hoe kun je met een opstelling inzicht krijgen in jouw bedrijf of werk? Om een beter beeld te geven zal ik schetsen hoe een opstelling verloopt. In dit voorbeeld ben ik ervan uitgegaan dat de organisatieopstelling wordt gedaan met behulp van vloerankers. Een vloeranker is een matje dat je op de grond legt; het representeert een team, thema of iets anders.

Stap 1

Vraag stelling

We beginnen met het bespreken van jouw vraagstelling. Waar zou jij inzicht in willen? Dit vormt de basis van de opstelling die wordt gedaan.

Stap 2

Plek toewijzen

Om tot het antwoord op je vraag te komen gaan we het visueel maken, dit kan bijvoorbeeld door vloerankers neer te leggen voor bedrijfsonderdelen, personen of thema’s. Vaak geeft dit direct inzicht. Waarom staat het zo t.o.v. elkaar?

Stap 3

Ervaren wat er staat

Is het herkenbaar? Zijn er dingen die je anders zou willen zien?
Als we met vloerankers werken kan ik je vragen om te kijken hoe het is  om op een andere positie te staan, bijvoorbeeld op de plek van een ander bedrijfsonderdeel of een thema, zoals het doel van de organisatie.

 

Stap 4

Interventies

Voorbeelden van interventies zijn:

  • het verplaatsen van vloerankers
  • het uitspreken van bepaalde zinnen 
  • de ideaalsituatie laten zien

Als de organisatieopstelling klaar is heb je inzicht gekregen in jouw vraagstuk. Het mooie van een opstelling is dat het vaak de blinde vlek zichtbaar maakt.

De kosten van een organisatieopstelling zijn afhankelijk van de vraagstelling.
Gaat het bijvoorbeeld om een 1-op-1 opstelling of is het bedoeling om samen met het team naar een vraagstuk te kijken?

Voor prijzen en mogelijkheden kun je contact met me opnemen.